Karayolu taşıma yönetmeliği yapılan değişiklikle 30 günden fazla muayenesi olmayan araçlar ve yaptırılması zorunlu olan sigortalardan herhangi biri bulunmayan taşıtlar, yetki belgesi eki taşıt belgelerinden resen düşülmesi sağlanmıştır.
Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği 4 Mayıs 2016 tarih ve 29702 sayısıyla Değişiklik Yapan Yönetmelik ile eski yönetmelikte taşımacılık sektörünü yakından ilgilendiren önemli değişikler yapılmıştır.
Önceki yönetmeliğin 76. maddesi gereğince verilen uyarmalar 90 gün içinde ödenmediğinde, kalıcı hale gelen uyarmaların toplamı 50 olduğunda yetki belgesi iptal ediliyordu. Yapılan düzenleme ile uyarmaların kalıcı hale gelmesi kaldırılıp, talep edildiğinde her zaman ödenmesi sağlanmıştır. İsteyen kişi ve kuruluşlara uyarmalarda 50 nin altına düşürmek için kısmi ödeme yapma hakkı da getirildi.
Yönetmeliğin yeni haliyle taşımacılık yetki belgeleri bu durumlarda iptal edilmeyecek olup, uyarma cezasının tebliğ tarihini takip eden 15. günün sonunda firma faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması hükme bağlanmıştır.
Asgari kapasitenin kaybedildiği sürelerin toplamı, “yetki belgesinin geçerlilik süresi boyunca” daha önce 540 gün olan süreye doksan gün eklenerek 630 güne çıkartılmıştır.
Yalnızca K2 yetki belgesi sahipleri için geçerli olmak üzere 43. maddenin 22. fıkrasında belirtilen unvan, adres vergi numarası, ortaklık, hisse devri (halka açık sermaye şirketlerinde hamiline yazılı hisse devirleri hariç) sermaye miktarı, yönetici, acentelik sözleşmeleri ile ilgili değişiklikleri bildirilmesi zorunluğu kaldırılmıştır.
Yetki belgesi yenileme, değişiklik ve birleşmelerinde işlem gerçekleştirilmeden önce yetki belgelerindeki tüm uyarmalarını kaldırılması hükmü getirilmiştir.
Taşımacılık Yetki Belgesi Yenileme İşlemlerinde % 85 İndirim Yapılacak
04.05.2016 tarihinden önce yetki belgesi için verilmiş uyarmaların sayısı 50 adet ve üzerinde olduğu veya asgari kapasite şartını kaybettiği veya faal vergi mükellefi olmadığı için yetki belgeleri iptal edilmiş olan gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ağustos 2017 tarihine kadar müracaat ederek iptal edilmiş yetki belgesini tekrar almak istemeleri halinde; yetki belgesi geçerli tam ücretinin %15’i tutarında ücret tahsil edilmesi ve bu Yönetmelikte ön görülen diğer şartların sağlanması koşuluyla istenen yetki belgesi adlarına yeniden düzenlenir. Bu şekilde düzenlenen yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıt edilecek taşıtlar için geçerli taşıt kartı ücreti tam olarak tahsil edilir.
Bu yönetmelik değişikliğinin uygulanmaya başladığı tarihten önce belirli sebeplerle yetki belgeleri iptal edilmiş olan ve aynı cins yetki belgesini geçerli tam ücret ödeyerek almış olan firmalara, bu Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk yenileme işleminden yetki belgesi yenileme ücreti alınmayacağı hükme bağlanmıştır.
Kaynak2: Resmi Gazete
Nakliye departmanımızla ilgili bilgi edinmek ve Antalya evden eve nakliyat ihtiyaçlarınızda müşteri temsilcilerimiz sizlere 7/24 hizmet sunmaya devam etmektedir.
Fotoğraflar