Asansörlü Nakliyat Nedir

asansorlu-nakliyat-nedir_1669830661.jpg

Asansörlü nakliyat taşınması gereken eşyaların yüksek katlara zarar görmeden ve kolaylıkla çıkarılmasını sağlayan modüler bir taşıma sistemidir. Faydalarıyla birlikte, özelliklerini, çeşitlerini açıklamaya başlamadan önce asansörün ne olduğunu ve tarihsel gelişimini öğrenmekte yarar var.

Asansör Nedir

Belli bir yükün, belli bir mesafeye çıkarılması veya indirilmesi için yapılmış halatlı ve elektrikli taşıma araçlarıdır. Elektrikli olanları meşhurdur. Eskiden insan gücüyle birçok asansör çeşitleri üretilmiştir. Mesela en basiti, su kuyularından su çekmek için yapılan mini asansörlerdir. Günümüzde ise demir halatın elektrikle buluşmasıyla, tonlarca yük, metrelerce yukarıya taşınabilmektedir.

Asansörün Tarihi

İnsanlar, yüksek merdivenleri kısa zamanda kat etmek için birçok yol denemiştir. Tarihte asansöre benzeyen birçok yapı ve buluşlar vardır. Kral dairelerinde bir kat aşağı kolayca inebilmek için insan gücüyle çalışan asansörler yapılmıştır. Yine yemek işlerine kullanılmak için, mutfakla, yemek odası arasında küçük asansör kutucuklar yapılmıştır. Piramitlerin yapımında da yük asansörleri kullanıldığı sanılmaktadır. Devasa taşların o günün en gelişmiş asansörlerle taşınması muhtemeldir.

İlk elektrikli insan asansörü ise, Elisha Graves Otis adlı bir Amerikalı tarafından icat edilmiştir. 1874'te Newyork'ta, beş katlı bir binaya elektrikli insan asansörü yaptırmıştır. Türkiye'de ise Otel Palas'a ilk elektrikli asansör getirilmiştir. 1900 yılların başında gerçekleşen bu olay ile Türkiye'de yüksek binaların çoğalmasına sebep olmuştur. Dünya'da gökdelenlerin çoğalmasının tek sebebi, elektrikli asansörlerin icat edilmesidir. Sanayide yük asansörleri ise, çok pratik bir şekilde kullanılmıştır.

İnsanoğlunun kaldıramayacağı yükleri, kısa zamanda ve pratik bir şekilde yükün gitmesi gereken yere götürebilmektedir.

Yük Asansörleri

Asansörlü nakliyat için kullanılan yük ve mobilya asansörleri ofis, ev ve diğer sanayi işlerinde çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Yük asansörleri, Çıkması imkânsız noktalara yükleri kolayca çıkarmaktadır. Personel yükseltici asansörler, çift pistonlu asansörler, tek pistonlu asansörler ve engelli asansörler şeklinde asansörler üretilmiştir.

Yük Asansörlerinin Faydaları

Yük asansörlerinin elektriklisinin icadıyla, büyük gökdelenler yapılmaya başlanmıştır. Böylece merdiven çıkmaktan kurtulmuş oldular. Yük asansörleri ise, insanlığın yaratıldığı günden beri, insanların kullandığı bir mekanizmadır. Daha önceleri insan gücüyle çalışan ve yük taşımada kolaylık sağlayan asansörler, bu gün içinde elektriklilerinin üretilmesiyle, çok daha yükseklere, çok daha fazla yükleri kolayca çıkarabilmektedir. İnsan gücünün saatlerce uğraşıp indireceği veya çıkaracağı yükleri, dakikalar içerisinde çıkarmaktadır. Tehlikesi ise, sürekli bakım gerektirmektedir. Demir halatların kopması büyük asansör facialarına sebep olur.

Evden Eve Nakliyat İşlerinde Yük Asansörlerinin Farkı

Ev taşımak, insanoğlunun yaratıldığı günden beri uğraştığı bir iştir. Eşekler, develer, at arabaları ve kağnılar... Eskilerin nakliye araçları olan bu hayvanlar, sanayinin gelişmesi ve insanoğlunun çoğalmasıyla, yeterli hale gelmez olmuştur. Otomobilin icadıyla, atlar yerini makinalara bırakmışlardır. Daha sonra, Yük araçları icat edilmiş, insanların yük taşımak için çektiği eziyetler son bulmuştur. Tonlarca yük, atlar tarafından çekilemez hale gelmiştir. Kamyonların icadıyla, nakliye daha hızlanmıştır. Trenler, çok daha fazla yükü taşıma kapasitesiyle, devlet işlerinin son derece hızlanılmasına sebep olunmuştur.

Türkiye'de taşınma işleri, son zamanlara kadar insan gücüyle yapılmaktaydı. Sadece büyük fabrikalarda yük asansörleri kullanılıyordu. Nakliyeciler eşyayı taşımak için çağrılırdı. Eşyaları indirmek için, insan gücü kullanılıyordu. Bu sebeple işçi ordusuna ihtiyaç oluyordu. Taşınma esnasında çekilen çilelerden bahsetmeye gerek yoktur. Taşınma işinde ehil firmalar sayılıdır. Daha sonra yük asansörleri çıktı ve asansörlü nakliyat sistemi kullanılmaya başladı. Ama ilk zamanlarda çok zenginlerin işine yaradı. Zenginlerin bütçesine uygun fiyat aralıklarıyla, toplumun büyük kesiminin kullanması zordu. İlk asansörler, çok yükseklere eşya indirip çıkaramıyordu.

Avrupa'da yenilerinin çıkması ya da yerli sanayide daha yükseklere çıkan asansörlerin çıkmasıyla, yük asansörleri gözde olmaya başladı. Özellikle sanayi ve ticarette, işçi ücretlerinden daha hesaplı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Yük indirip bindirmek için dünyanın işçisine dünyanın parasını ödemek zorunda kalıyorlardır. Bu nakliye ücretlerinin yükselmesi, direk fiyatlara yansıyordu. Bu da enflasyon demekti.

Ancak bugünkü büyük marketler, asansörlü yük araçları sayesinde, kısa zamanda tonlarca ağırlığındaki malzemeleri rahatlıkla yükleyip, boşaltabiliyorlar. Bir asansör, on, on beş işçinin yapacağı işi yapmaktadır.


Evden eve Nakliyat İşlerinde Klasik Yöntemler

Klasik ev taşıma işlerini herkes bilir. Tanıdık bir kamyoncu ve arkadaş ordusuyla taşıma, halk arasında çok yaygındır. İşçi veya amele tutmak, çok pahalı hale geldiği günümüzde, klasik yöntemler geçerliliğini yitirmiştir. Nakliyeci olan fakat evden eve nakliyat işini meslek edinmeyen insanlar, eşyalarınıza zarar verebiliyordu. Dar apartman koridorlarından eşya çıkarmak bazen saatleri alıyordu. Bu da ek ücrete yansıyordu. Ev taşımak, tam bir kâbusa dönüşüyordu.

 

Yük Asansörleri İcat Oldu

Asansörlü nakliyat işinin lüks sayıldığı senelerde, İşçilerin eşya taşıması daha revaçta idi. Ancak, yük asansörlerinin hayatımıza girmesiyle ve yaygınlaşmasıyla, yaşantımız daha kolay hale geldi. Bazen yük boşaltacak adam bulamazsınız. Yada yük atacak adam ararsınız ama bulamazsınız.

Asansörlü taşıma ile çok pratik bir şekilde, yüklerinizi istediğiniz yüksekliğe çıkarabilmektedir.

Evden eve asansörlü nakliyat işinde, asansör olmazsa olmazdır. Büyük eşyaların yüksek katlara insan gücüyle çıkarılması, destansı gayretler gerektirmektedir. İşçilerin yük taşıma hikâyeleri, menkıbelere dönüşmüştür. Ancak tüfek icat oldu mertlik bozuldu, sözü gerçek oldu ve asansörün evden eve nakliyesinde kullanılmaya başlanınca, kahraman işçilerin işi de bitmiş oldu.

Eşyalarınızın daha güvenli bir şekilde ve hızlı bir şekilde taşınması için asansörlü nakliyat, günümüz şartlarında zorunlu hale gelmiştir. Taşıyacağınız eve öncelikle işin uzmanı eksperler gelir. Evinizdeki eşyaların durumunu en ince ayrıntısına kadar inceler. Evin pencerelerini kontrol ettikten sonra, asansör için en uygun pencereyi tespit etmeye çalışır. Genellikle parka bakan ve boş alanlara bakan pencereler en uygunudur. Pencereniz küçükte olsan, çerçevesini kırmadan çıkarabilmektedirler. Ama en uygun taşıma yeri balkonlardır.

Söz verilen saatte gelen asansörlü nakliyat, en uygun yere aracını park eder ve asansörü kurmaya başlar. Asansörün doksan dereceyle pencereye bakması gerekiyor. Halatlarının kontrol edilmesi ise şarttır. Taşıma esnasında halatların kopması, can ve mal kaybına neden olmaktadır. Asansörün apartman duvarına tam olarak dayanması gerekmektedir. Tam olarak dayanmaması, yükün çıkması esnasında, yalpalanmaya sebep olur. Asansör tam olarak duvara dayandıktan sonra, taşıma işleri başlar. Yük asansörü yukarı çıkarken, belli bir sarsı payı vardır. Bu sarsıntı payına göre, yüklenen eşyalar tam oturmalıdır. Bu sarsıntı hesaplanarak, eşyalar yere inmeden, direkt araçtan eve asansör yardımıyla çıkarılır. Yük indirirken de aynı titizlik gösterilmelidir.

Böylece pratik ve hızlı olması sebebiyle, günümüzde en çok tercih edilen evden eve nakliyat şekli, asansörlü nakliyat şeklidir. İlk çıktığında pahalı olmasına karşın, günümüz şartlarında çok yaygınlaşması sebebiyle, fiyatlar normal bir vatandaşın ödeyebileceği düzeydedir. Asansörlü nakliyat, günümüzde meslek haline gelmiştir. Evden eve nakliyat şirketleri kurulmuştur.

Evden eve nakliyenin için sadece yük araç sahipleriyle muhatap olunuyordu ve imece usulüyle ev taşınıyordu. Ancak evden eve nakliyat işlerinin meslek haline gelmesiyle, bu işte uzman kadrolar oluşmaya başladı. Bu işte çıkabilecek aksaklıkları en iyi belirleyecek kişiler, bu işi meslek edinmiş insanlardır. Bu sebeple güvenli ve hızlı ev taşıma için, asansörlü nakliyat sektörünün tercih edilmesi gerekir.

Gökdelenlerin Türkiye'de çoğalmasıyla, asansörlü taşıma revaç hale gelmiştir. Onlarca işçinin saatlerce yapamayacağı işi, yarım saatte halleden asansör nakliyatı, çok büyük kolaylıklar sağlamıştır. Kapalı kasa araçların kullanıldığı taşıma işlerinde, çok fazla eşya için kırkayak ve tır gibi büyük araçlar kullanılmaktadır. Taşıma işinin, en pratik ve kolay yolu asansörlü taşıma şekli olmuştur. Asansörlü nakliyat işinde, bu işin ehlinin seçilmesi, çok önemlidir


Hemen Ara WhatsApp